ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Επικίνδυνη άνοδος της στάθμης των ωκεανών

Επικίνδυνη άνοδος της στάθμης των ωκεανών

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 | 15:30

Οι θάλασσες του πλανήτη μας «φουσκώνουν» κάθε χρόνο λίγο πάνω από τρία χιλιοστά κατά μέσο όρο, κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της...
ανόδου της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων περίπου δύο δεκαετιών.

Η άνοδος της στάθμης κατά τρία χιλιοστά είναι μια μέση τάση, γύρω από την οποία υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανά περιοχή. Για παράδειγμα, η θάλασσα των Φιλιππίνωνανεβαίνει πάνω από δέκα χιλιοστά το χρόνο, ενώ σε άλλες περιοχές η άνοδος της στάθμης είναι μικρότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν σε ειδικό συνέδριο στη Βενετία, σύμφωνα με το BBC, ένα νέο πιο λεπτομερή από κάθε άλλη φορά χάρτη, που καταγράφει τους διαφορετικούς ρυθμούς ανόδου των υδάτων στα διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ο χάρτης, που δημιουργήθηκε μετά από τη σύνθεση πολλαπλών δορυφορικών στοιχείων στο πλαίσιο τηςΠρωτοβουλίας Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ελπίζεται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα και να προβλέψουν τη διαχρονική εξέλιξη της κίνησης των ρευμάτων, της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων διεθνώς.

Οι δύο βασικές αιτίες για την άνοδο της στάθμης, είναι αφενός η θερμική επέκταση των υδάτων, καθώς απορροφούν ολοένα περισσότερη θερμότητα με συνέπεια να αυξάνεται ο όγκος τους και, αφετέρου, το λιώσιμο των πάγων, που οδηγεί στη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων φρέσκου παγωμένου νερού στις θάλασσες. Ερωτηματικό παραμένει σε ποιό βαθμό μπορεί να επιταχυνθεί η άνοδος της στάθμης των θαλασσών στο μέλλον.

Η συστηματική δορυφορική παρατήρηση των ωκεανών ξεκίνησε με το δορυφόρο ERS-1 της Ευρώπης το 1991, ενώ σήμερα το βασικό «εργαλείο» θαλάσσιων μετρήσεων είναι το ευρω-αμερικανό πρόγραμμα«Ιάσων/Ποσειδών». Ο δορυφόρος "Jason" περιφέρεται γύρω από τη Γη και κάθε δέκα μέρες ολοκληρώνει ένα τοπογραφικό χάρτη περίπου του 95% των ωκεανών, με τη βοήθεια ενός υψομετρικού ραντάρ, που συνεχώς στέλνει και λαμβάνει σήματα από την επιφάνεια των θαλασσών.

Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια επιστροφής του σήματος που εκπέμφθηκε, ο δορυφόρος υπολογίζει τη στάθμη των υδάτων ανά περιοχή.

Δυστυχώς φέτος τον Μάιο η ESA είχε μια σοβαρή απώλεια, καθώς απρόσμενα έχασε τον καλύτερο δορυφόρο της στον τομέα παρατήρησης του περιβάλλοντος της Γης, τον Envisat, ο οποίος, μετά από μια λαμπρή δεκαετή λειτουργία, σταμάτησε να λειτουργεί. Ο διάδοχός του θα είναι ο Sentinel-3.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger