ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Γνωρίστε τον μαγικό κόσμο τον φυτών .... με το διάφανο χώμα!

Γνωρίστε τον μαγικό κόσμο τον φυτών .... με το διάφανο χώμα!

Written By Greekznews 3 on Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 | 17:10
Μετά από δύο χρόνια επίμονων προσπαθειών, οι Βρετανοί ερευνητές με επικεφαλής των τον βιολόγο Λάϊονελ Ντιπουί του Ινστιτούτου Τζέημς Χάτον στο Νταντί της Σκωτίας κατάφεραν με τη βοήθεια τεχνητών υλικών να δημιουργήσουν ένα διάφανο χώμα μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά.

Το διάφανο χώμα, εκτός από την ικανοποίηση της περιέργειας για τον μαγικό κόσμο των ριζών, υπόσχεται και βελτιωμένες καλλιέργειες. Το διαφανές χώμα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλλιεργήσιμων φυτών με πιο αποτελεσματικές ρίζες, ώστε να χρειάζονται λιγότερο νερό και λιπάσματα για να αναπτυχθούν. Η διαφάνεια του χώματος θα βοηθήσει και στη γενετική τροποποίηση των φυτών, καθώς οι επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα πώς συμπεριφέρεται το φυτό μετά από μία μετάλλαξη.

Το διάφανο χώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μελετηθεί η εξάπλωση και η μετάδοση πολλών μολύνσεων από τα μικρόβια που ζουν στο χώμα και καταλήγουν μέσω των εδώδιμων φυτών στο στομάχι των ανθρώπων. Για παράδειγμα, ορισμένα σκουλήκια μεταφέρουν μέσω των ριζών επικίνδυνους ιούς σε διάφορες γεωργικές καλλιέργειες.

Οι ρίζες, που απορροφούν νερό και θρεπτικά μέταλλα από το χώμα, συχνά έχουν έναν αφανή όγκο μεγαλύτερο από το ορατό τμήμα του φυτού, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει μακριά από τα μάτια των ανθρώπων. Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα διάφανο χώμα μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά.

Το χώμα, το οποίο επιτρέπει τη τρισδιάστατη αδιάκοπη παρατήρηση της ριζόσφαιρας (δηλαδή του υπεδάφους και των μικροοργανισμών μέσα σε αυτό, οι οποίοι περιβάλλουν τις ρίζες), αποτελείται κυρίως από μικροσκοπικούς σβώλους («πέλετ») ενός συνθετικού υλικού με την ονομασία "Nafion". Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται σε κυψέλες καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, όμως έχει και άλλα «ταλέντα». Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι «φιλμ» βακτηρίων μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε μεμβράνες από αυτό το υλικό.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger