ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ανακοινώθηκαν οι «ανάγκες» των ισπανικών τραπεζών

Ανακοινώθηκαν οι «ανάγκες» των ισπανικών τραπεζών

Written By Ανώνυμος on Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 | 03:50



Η οικονομική βοήθεια που ενδέχεται να ζητήσει από την ΕΕ η Ισπανία για να προβεί στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζών της – οι οποίες δέχθηκαν καίριο πλήγμα μετά την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα το 2008- θα είναι γύρω στα 40 δισεκ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Φερνάνδο Χιμένεθ Λατόρε.

Νωρίτερα, το αμερικανικό γραφείο Oliver Wyman δημοσιοποίησε έκθεση για λογαριασμό της Ισπανικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ισπανίας, σύμφωνα με την οποία, ο ισπανικός τραπεζικός τομέας, έχει ανάγκη από μία 'ένεση' ρευστότητας 59,3 δισεκ. ευρώ.

Ο Λατόρε δήλωσε πως η οικονομική βοήθεια που θα προέρχεται από τις Βρυξέλλες θα κυμανθεί περίπου στο ένα τρίτο των εκτιμώμενων αναγκών .Μάλιστα, όπως τονίζεται στην έκθεση, το εκτιμώμενο ποσόν των 59,3 δισεκ. ενδέχεται να υποχωρήσει στα 53,7 δισεκ. ευρώ, εάν υπολογισθούν και οι δρομολογημένες συγχωνεύσεις κάποιων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο Ισπανός υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης ορισμένων τραπεζών ενδέχεται να καταλήξουν σε μία «μείωση των σημαντικών κεφαλαιακών αναγκών» τους, καθώς πολλά από τα προβληματικά στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν στην προς σύσταση «κακή τράπεζα».

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Φερνάνδο Ρεστόι διαβεβαίωσε πως οι τράπεζες που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία συγχωνεύσεων στοχεύουν να συνεχίσουν την πορεία αυτή.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της έρευνας έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει «καθησυχασμένος» από το τελικό ποσό της εκτίμησης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) χαιρέτισε «ένα σημαντικό βήμα» για τον τομέα αυτό.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της έκθεσης και δήλωσε ότι «η δημόσια χρηματοδότηση των τρεχουσών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών» θα πρέπει «να εξασφαλιστεί εύκολα μέσω του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης» της ευρωζώνης. 
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger