ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Καλή και κακή καθιστή στάση

Καλή και κακή καθιστή στάση

Written By Ανώνυμος on Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 | 05:20



Ο πόνος στον αυχένα, το θώρακα και τη μέση που αισθάνονται όσοι κάνουν καθιστική εργασία δεν οφείλεται μόνο στη κακή στάση που κάθονται αλλά και στο χρόνο που μένουν στην ίδια θέση. Ο πόνος θα υπάρχει ακόμη και αν καθίσουν στη σωστή στάση για πολλή ώρα. Το σωστό είναι οι εναλλαγές των στάσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο φυσικοθεραπευτής Βασίλης Κορακάκης μιλώντας στο ΑΜΠΕ με αφορμή ανακοίνωσή του με θέμα «Καλή και κακή καθιστή στάση.

Πως η παρατεταμένη κακή στάση επηρεάζει την ιδιοδεκτικότητα της σπονδυλικής στήλης των υγειών ατόμων» την οποία παρουσίασε στο 5ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εμβιομηχανικής, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Όσον αφορά το θέμα της σωστής στάσης η περισσότερη βιβλιογραφία ωθεί τον κόσμο να κάθεται ευθυτενής, που σημαίνει λόρδωση στην οσφύ, δηλαδή αυτή η φυσιολογική κάμψη που έχουμε στη μέση. Δεν υπάρχουν όμως ποιοτικά απόλυτα δεδομένα, και λέγοντας ποιοτικά δεδομένα. Υπάρχουν πολλές στάσεις που πληρούν τα κριτήρια αυτών των θέσεων.

Η ουσία λοιπόν είναι ότι η σωστή στάση πρέπει να είναι πιο ευθυτενής αλλά, γενικότερα, αυτό που μας επηρεάζει περισσότερο είναι ο χρόνος και τα φορτία που βάζουμε στη μέση μας» εξηγεί ο κ Κορακάκης.

Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνει κάποιος που κάνει καθιστική εργασία;

«Θα πρέπει να διακόπτει το κάθισμά του ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να κάθεται όσο είναι δυνατόν σε πιο ευθυτενή στάση, ρυθμίζοντας την επιφάνεια εργασίας του στο ύψος των ματιών ώστε να μην αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή του αυχένα.

Συνιστάται λοιπόν διακοπή του καθίσματος και συχνές αλλαγές θέσεων ανά 20-30 λεπτά. Το ιδανικό είναι να σηκώνεται και να περπατάει 2-3 λεπτά και να ξανακάθεται.

Όταν καθόμαστε παρατεταμένα, δηλαδή 20-40 λεπτά, καλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα , ανά ένα τέταρτο, να καμπουριάζουμε και να τεντώνουμε τελείως το σώμα μας προς τα πίσω ώστε να αλλάξουμε τα στατικά φορτία και να βοηθήσουμε τους μύες να οξυγονωθούν.

Γιατί οι μύες σε μία στατική θέση γεμίζουν με παράγωγα μεταβολισμού τα οποία φεύγουν δύσκολα αν δεν κουνηθούμε.

Οι μύες χρησιμοποιούν μία ενέργεια, η οποία παράγει κάποιες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και κάματο. Αν δεν κουνηθούν οι μύες να κυκλοφορήσει το αίμα και το οξυγόνο στην περιοχή θα υπάρχει πόνος» απαντά ο κ Κορακάκης.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger