ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Συμφωνία ειρήνης μεταξύ Σουδάν και Νοτίου Σουδάν

Συμφωνία ειρήνης μεταξύ Σουδάν και Νοτίου Σουδάν

Written By Ανώνυμος on Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 | 03:20



 Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν υπέγραψαν σήμερα μια σειρά συμφωνιών για την ασφάλεια και τη συνεργασία των δύο χωρών, την ώρα που ο σουδανικός στρατός επιτέθηκε σε διαφιλονικούμενη έκταση ανάμεσα στις δύο χώρες.Έπειτα από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων στην Αντίς Αμπέμπα, Σουδάν και το Νότιο Σουδάν συμφώνησαν σε εμπορικά και συνοριακά ζητήματα, χωρίς όμως να καταφέρουν να επιλύσουν το ευαίσθητο θέμα της επαρχίας Αμπιέι, ούτε και να καταλήξουν στον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα στην ιστορία της περιοχής μας και κυρίως του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν. Υπογράψαμε μια συμφωνία συνεργασίας που τερματίζει μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο Σάλβα Κίιρ, πρόεδρος του Νότιου Σουδάν, μετά την τελετή υπογραφής, παρουσία του Σουδανού ομολόγου του Ομάρ αλ Μπασίρ.

Ο αλ Μπασίρ από την πλευρά του χαρακτήρισε τον Κίιρ «εταίρο για την ειρήνη» και αναφέρθηκε στην «ιστορική ευκαιρία» που προσφέρουν αυτές οι συμφωνίες. «Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε όσα υπογράψαμε (…) στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας των λαών μας», υπογράμμισε ο Σουδανός πρόεδρος.

Παρόλα αυτά, ο νοτιοσουδανός ομόλογός του χαρακτήρισε «ιδιαίτερα λυπηρό» που «δεν συμφωνήσαμε» για το καθεστώς της Αμπιέι, της επαρχίας που διεκδικούν οι δύο χώρες.

Την ίδια ώρα, ο στρατός του Σουδάν βομβάρδισε το συνοριακό πέρασμα της την νότιας επαρχία του Κορντοφάν – άλλο ένα έντονα αμφισβητούμενο συνόρο με το Νότιο Σουδάν - με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι έξι .

Η επίλυση του ζητήματος του καθεστώς της Αμπιέι και του καθορισμού των συνόρων των δύο κρατών εκκρεμεί από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Νότιου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011 και την άνοιξη είχε οδηγήσει τις γειτονικές χώρες στα πρόθυρα πολέμου.

Εξάλλου το Νότιο Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραγωγή πετρελαίου θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς έπειτα από την υπογραφή των συμφωνιών η χώρα μπορεί να επαναλάβει τις εξαγωγές μέσω του Σουδάν. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες (…) Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το πετρέλαιο θα αρχίσει να ρέει», δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Νότιου Σουδάν Πάγκαν Αμούμ.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger