ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Κοινά υπνωτικά χάπια συνδέονται με άνοια

Κοινά υπνωτικά χάπια συνδέονται με άνοια

Written By Ανώνυμος on Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 | 02:50


Υπνωτικά χάπια που λαμβάνονται από εκατομμύρια άτομα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Μπορντό στη Γαλλία.

Αύξηση του κινδύνου κατά 50%

Από τη μελέτη, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 1.000 ηλικιωμένα άτομα, προέκυψε ότι η λήψη βενζοδιαζεπινών αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μέσα σε ορίζοντα 15ετίας.

Αυτού του είδους τα φάρμακα χορηγούνται συνήθως για την αντιμετώπιση της παροδικής αϋπνίας καθώς και του άγχους αλλά και στο πλαίσιο της νάρκωσης πριν από τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων ιατρικών πράξεων όπως οι οδοντιατρικές εργασίες. Παρότι η λήψη βενζοδιαζεπινών πρέπει να γίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα αρκετοί ασθενείς συνεχίζουν να τις λαμβάνουν επί έτη.

Τώρα οι ειδικοί από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία σημειώνουν ότι μια τέτοια τακτική είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Η μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.063 άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 78 έτη, οι οποίοι στο σύνολό τους δεν έπασχαν από άνοια στην αρχή της μελέτης. Σε διάστημα 20 ετών παρακολούθησης 253 από τους ασθενείς εμφάνισαν άνοια – 30 εξ αυτών ήταν χρήστες βενζοδιαζεπινών.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση άνοιας όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο μόρφωσης, η οικογενειακή κατάσταση, η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η ύπαρξη διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «British Medical Journal», για κάθε 100 εθελοντές που μελετήθηκαν επί ένα έτος 4,8 από εκείνους που λάμβαναν βενζοδιαζεπίνες εμφάνισαν άνοια σε σύγκριση με 3,2 στην ομάδα των εθελοντών που δεν λάμβανε τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Σύνδεση και με πτώσεις και κατάγματα

Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν συστήσει την αποφυγή λήψης φαρμάκων όπως οι βενζοδιαζεπίνες από τα ηλικιωμένα άτομα καθώς φαίνεται να συνδέονται με πτώσεις και κατάγματα.

Η επικεφαλής της μελέτης διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό Σοφί Μπιγιοτί ντε Γκαζ ανέφερε ότι ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας με τον οποίο φαίνεται να συνδέονται οι βενζοδιαζεπίνες «αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας». Η κυρία Μπιγιοτί ντε Γκαζ τόνισε ότι «οι βενζοδιαζεπίνες παραμένουν χρήσιμες για τη θεραπεία των οξέων αγχωτικών επεισοδίων καθώς και της παροδικής αϋπνίας. Ωστόσο ολοένα και περισσότερα στοιχεία μαρτυρούν ότι η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, κυρίως στα ηλικιωμένα άτομα, όπως σοβαρές πτώσεις και κατάγματα. Στα στοιχεία αυτά προστίθενται και τα δικά μας τα οποία δείχνουν τον κίνδυνο άνοιας από τη χρήση βενζοδιαζεπινών σε μεγάλες δόσεις και μετά από χρόνια χρήση». Η ειδικός συνέστησε στους γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τους αυτά τα στοιχεία και να περιορίζουν τη συνταγογράφηση βενζοδιαζεπινών μόνο για μερικές εβδομάδες.

Πιθανώς βλαπτικά φάρμακα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Τομπίας Κουρθ που εργάζεται στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό τόνισε ότι «υπάρχει πιθανότητα τα φάρμακα αυτά να είναι πραγματικά βλαπτικά. Εάν πράγματι αποδειχθεί ότι οι βενζοδιαζεπίνες προκαλούν άνοια το ζήτημα θα είναι τεράστιο για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο προς το παρόν έχουμε μόνο μια μελέτη στα χέρια μας και αν τα ευρήματά της δεν επιβεβαιωθούν από άλλες μεγαλύτερες μελέτες δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Πηγή: tovima
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger