ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Εύβοια: Έκοψαν το ρεύμα σε τρία οικοτροφεία

Εύβοια: Έκοψαν το ρεύμα σε τρία οικοτροφεία

Written By Ανώνυμος on Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 | 23:00




Δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους όταν είδαν την ειδοποίηση για τη διακοπή ρεύματος! Οι υπεύθυνες των τριών κοινοτικών υπηρεσιών της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) στον νομό Ευβοίας δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν έλαβαν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, στον οποίο αναγραφόταν η ειδοποίηση διακοπής λόγω οφειλής ρεύματος σε μία από τις μονάδες και συγκεκριμένα στο οικοτροφείο της Χαλκίδας.

Οι ίδιες γνωρίζουν ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες είναι πολλά και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας τους, αλλά στη σκέψη ότι οι ασθενείς μπορεί να βρεθούν στο έλεος, λυγίζουν: «Είδαμε το ειδοποιητήριο της ΔΕΗ για τη διακοπή στην παροχή του ρεύματος και παγώσαμε. Αναρωτηθήκαμε πού θα πάνε οι τριάντα δύο τρόφιμοι και στενοχωρηθήκαμε». Στην Εύβοια λειτουργούν τρεις δομές, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και φροντίζουν για την επανένταξη των τριάντα δύο ασθενών στην κοινωνία, ενώ σε αυτές απασχολούνται συνολικά πενήντα εργαζόμενοι (ψυχολόγοι, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι κ.λπ.). Πρόκειται για το Οικοτροφείο Ερέτριας, υπεύθυνη του οποίου είναι η Ολγα Κοτρώτσου, για τον Ξενώνα Χαλκίδας, υπεύθυνη του οποίου είναι η Φωτεινή Τζεφέρου και για το Οικοτροφείο Χαλκίδας, το οποίο διευθύνει η Κατερίνα Καρβουνιάρη και το οποίο αφορά η ειδοποίηση της ΔΕΗ. Οι τρεις γυναίκες μπορεί να είναι απλήρωτες για αρκετούς μήνες τώρα, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, όμως αυτό δεν είναι το πρώτο πράγμα που τις ενδιαφέρει, αλλά το μέλλον των τροφίμων.

Οπως είπε στην «Espresso» η κ. Καρβουνιάρη, έχουν προχωρήσει σε διάφορες κινητοποιήσεις προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους υπευθύνους και τα μέσα ενημέρωσης για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπ [Το ειδοποιητήριο της ΔΕΗ για τη διακοπή ρεύματος.] πίζουν οι κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας της ΕΠΑΨΥ: «Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου είχαμε πάει στο υπουργείο Υγείας όλοι οι φορείς του δικτύου Ψυχαργώ. Ενημερώνουμε με δελτία Τύπου τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα για την κρισιμότητα της κατάστασης και φυσικά τους τοπικούς φορείς (δήμο, νομαρχία κ.λπ.) ζητώντας την υποστήριξή τους. Για το θέμα της διακοπής ρεύματος δεν έχουμε ακόμη καμία απάντηση, ωστόσο κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μην γίνει κάτι τέτοιο».

Η κυρία Καρβουνιάρη και οι συνάδελφοί της στενοχωριούνται όταν σκέφτονται τους τροφίμους, ενώ τονίζουν πως για ακόμη μία χρονιά δεν θα μπει πετρέλαιο ούτε στον ξενώνα, ούτε και στα δύο οικοτροφεία: «Αν δεν ενδιαφέρονται για τους εργαζομένους, τουλάχιστον ας σκεφτούν αυτούς τους ανθρώπους που είναι χωρίς οικογένειες» σημείωσαν. Σύμφωνα με ενημερωτική επιστολή, οι κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας της ΕΠΑΨΥ στον νομό Ευβοίας, όπως και οι 216 Μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν με ευθύνη των ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), στα οποία το υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει την υλοποίηση μέρους του Εθνικού Προγράμματος Ψυχαργώ, αντιμετωπίζουν σήμερα μια τραγική και επικίνδυνη κατάσταση.

Η χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των 65 ΝΠΙΔ είναι ιδιαίτερα μειωμένη για το 2012 και συγκεκριμένα οι μονάδες θα χρηματοδοτηθούν με μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και με 4 εκατομμύρια ευρώ περίπου έως σήμερα από την παρακράτηση του 2% επί των προμηθειών του υπουργείου Υγείας, αντί των 90 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται (συνυπολογίζοντας και τα 8 εκατομμύρια ευρώ του ελλείμματος του 2011).
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger