ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Προσωπικά δεδομένα "τέλος"

Προσωπικά δεδομένα "τέλος"

Written By Ανώνυμος on Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 | 06:30


Οι Δημόσιες, αλλά και οι ιδιωτικές υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικοί φορείς, κ.λπ.) είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στοιχεία από τα αρχεία τους στις Αστυνομικές αρχές για διωκόμενα άτομα σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και δεν μπορούν να αρνηθούν τη χορήγηση τους επικαλούμενες το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Αυτό υπογραμμίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Παντελής σε γνωμοδότησή τους με αφορμή σχετικό ερώτημα του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ειδικότερα, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τέθηκε το ερώτημα εάν υποχρεούνται οι φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να γνωστοποιούν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές στοιχεία τα οποία τηρούν και αφορούν πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικά έγγραφα (έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, κ.λπ.) και από τα οποία (στοιχεία) μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την σύλληψη των διωκομένων.
Ο κ.Παντελής στην γνωμοδότησή του επικαλείται το άρθρο 277 του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας, το οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, μόλις τους επιδειχθεί το ένταλμα σύλληψης, οφείλουν να βοηθήσουν για τη σύλληψη χωρίς αναβολή και μέσα στα όρια της αρμοδιότητας τους.
Κατόπιν αυτών ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει ότι οι Δημόσιες υπηρεσίες και οι ιδιωτικοί φορείς (εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικοί φορείς, κ.λπ.) που τηρούν αρχεία σχετικά με τη διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής διωκομένων ατόμων υποχρεούνται να γνωστοποιούν τα επίμαχα στοιχεία στην Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης.
Τυχόν δε άρνηση των αρμοδίων υπαλλήλων των φορέων να παρέχουν στοιχεία με την πρόφαση ότι απαγορεύεται η χορήγησή τους από το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, είναι παράνομη και αδικαιολόγητη.
Μάλιστα ο κ.Παντελής επισημαίνει ότι οι απαγορευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/1997) δεν εφαρμόζονται στην επεξεργασία δεδομένων από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, αλλά αντίθετα εφαρμόζονται οι δικονομικές ποινικές διατάξεις.
Κατά συνέπεια, καταλήγει ο εισαγγελικός λειτουργός, η χορήγηση των επίμαχων στοιχείων είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση άρνησης ο αρμόδιος υπάλληλος διαπράττει το αδίκημα της απείθειας και «υπό προϋποθέσεις το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία».

Πηγή:AΜΠΕ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger