ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » ΑΠΕ: αδυναμία χρηματοδότησης «παγώνει» τα αιολικά

ΑΠΕ: αδυναμία χρηματοδότησης «παγώνει» τα αιολικά

Written By Ανώνυμος on Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 | 16:05

Στον αέρα βρίσκεται ο εθνικός στόχος για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, καθώς, λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησης, η ...
πρόοδος των αιολικών πάρκων παραμένει μετέωρη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας τον Μάιο του 2012 είναι 1.750 MW, ενώ για να καλυφθεί ο στόχος για 20% της ενεργειακής κατανάλωσης από ΑΠΕ μέχρι το 2020 απαιτούνται 7.500 MW αιολικών.

Αν και το 2011 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, καθώς σημειώθηκε αύξηση 23% με την εγκατάσταση 310 νέων MW, φέτος φαίνεται πως ξαναγυρίζουμε στον μέσο όρο της προηγούμενης εξαετίας, δηλαδή στην εγκατάσταση περίπου 150 MW το έτος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέχρι τον Μάιο είχαν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες ισχύος 88 MW και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η ισχύς αυτή να διπλασιαστεί περίπου, όμως με τους ρυθμούς αυτούς δεν καλύπτονται οι στόχοι για το κλίμα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικά στην Ελλάδα είναι μεγάλο, όμως κύριο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία χρηματοδότησης νέων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για άδεια παραγωγής έχουν ξεπεράσει τα 67.000 MW, άδεια παραγωγής έχει εκδοθεί για 21.325,15 MW, ενώ άδεια εγκατάστασης έχουν ήδη «αιολικά πάρκα» ισχύος 1.526,43 MW.

Ωστόσο, την άνοιξη του 2012 η κυβέρνηση ακύρωσε την προβλεπόμενη για το επόμενο έτος αύξησης των τιμών της αιολικής ενέργειας, κάτι που, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς δημιούργησε καθεστώς αστάθειας αποτρέποντας τις επενδύσεις.

Στο ίδιο αποτέλεσμα έχει οδηγήσει και η φημολογία για αναδρομικά μέτρα με επιβολή έκτακτης εισφοράς στους επενδυτές.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger