ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ενοικιάζει... αστυνομικούς η Αστυνομία Κύπρου

Ενοικιάζει... αστυνομικούς η Αστυνομία Κύπρου

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 | 12:30

Επιχειρήσεις και ιδρύματα ενοικιάζουν αστυνομικούς για να αναλάβουν την ασφάλειά τους.
Η πρακτική αυτή είναι συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια και μάλιστα γίνεται με τις ευλογίες του Αρχηγού Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται ότι τα χρήματα που δικαιούνται όσοι αστυνομικοί εκμισθώνονται (σ.σ. ενοικιάζονται) για να προβούν σε αυτά τα καθήκοντα καταλήγουν στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και όχι στις τσέπες τους.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. Διάφορες εταιρείες, επιχειρήσεις και όσοι ενδιαφέρονται για να παρέχουν ασφάλεια στις επιχειρήσεις τους απευθύνονται στο Αρχηγείο Αστυνομίας ζητώντας άδεια ώστε να χρησιμοποιήσουν μέλη της Αστυνομικής Δύναμης. Η αίτηση περνά από το γραφείο του Αρχηγού Αστυνομίας ο οποίος δίνει την άδεια, ώστε αστυνομικοί που βρίσκονται εκτός καθήκοντος να εκμισθώνονται για να προσφέρουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Με αυτή τη λογική αστυνομικοί ενοικιάζονται ως εξής:

- Σε τραπεζικά και πιστωτικά ιδρύματα για πρόληψη των ληστειών και διαρρήξεων.

- Σε εταιρείες που ασχολούνται με τα τροχαία δυστυχήματα. Οι 17 στο σύνολο εταιρείες εκμισθώνουν αστυνομικούς με σκοπό τη διερεύνηση τροχαίων δυστυχημάτων. Οι αστυνομικοί ενισχύουν λόγω της κατάρτισής τους στα τροχαία δυστυχήματα και το έργο των ασφαλιστικών εταιρειών. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι εταιρείες που εκμισθώνουν αστυνομικούς καταβάλλουν τα χρήματα για τις υπηρεσίες τους στην Αστυνομία.

- Αστυνομικοί εκμισθώνονται και για την ασφάλεια στην εκτέλεση δημόσιων έργων κατόπιν αίτησης που υποβάλλεται από το αρμόδιο Τμήμα.

- Αστυνομικοί ανεβαίνουν τόσο στα κρουαζιερόπλοια όσο και στα εμπορικά πλοία για τη διεξαγωγή ελέγχου. Η εκμίσθωση γίνεται από τις εταιρείες που διοργανώνουν τις κρουαζιέρες ή μεταφέρουν τα εμπορεύματα.

- Επιχειρηματίες οι οποίοι διοργανώνουν κάποιες εκδηλώσεις ή ανεγείρουν διάφορου τύπου οικοδομές ζητούν και ενοικιάζουν αστυνομικούς ώστε να παρέχουν ασφάλεια στο έργο τους. Όπως πληροφορούμαστε, οι εν λόγω επιχειρηματίες καταβάλλουν από την τσέπη τους μεγάλα ποσά προς τους αστυνομικούς αυτούς.

- Η λέσχη Ιπποδρομιών ζητεί την εκμίσθωση αστυνομικών για τις εβδομαδιαίες ιπποδρομιακές συναντήσεις.

ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ. Όσοι πάνε στους ποδοσφαιρικούς αγώνες γνωρίζουν ότι αστυνομεύονται. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κομμάτι της εκμίσθωσης υπηρεσιών από αστυνομικούς το οποίο γίνεται στη βάση οδηγιών από το Αρχηγείο. Για κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα διενεργείται διαταγή επιχείρησης, όπου αριθμός αστυνομικών αναλαμβάνει την ασφάλεια του αγώνα για την πρόληψη επεισοδίων. Σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικοί μπορούν να λάβουν οδηγίες να αστυνομεύσουν αγώνες σε άλλες πόλεις. Η ίδια τακτική ακολουθείται και στις περιπτώσεις διεξαγωγής συναυλιών ή μουσικών εκδηλώσεων.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ. Η εκμίσθωση των μελών της Αστυνομίας, οι οποίοι αναλαμβάνουν ιδιωτική απασχόληση, δηλαδή παρέχουν ασφάλεια σε εκδηλώσεις, εταιρείες και τραπεζικά ιδρύματα εκτός αστυνομικών καθηκόντων γίνεται στη βάση αστυνομικής διάταξης. Με βάση αυτήν η ανώτατη χρονική περίοδος της απασχόλησης είναι δύο ώρες δηλαδή μια ώρα εκμίσθωση και μια ώρα οδοιπορικά. Τα ποσά που καταβάλλονται από τους εκμισθωτές μπαίνουν κατά τα 2/3 στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Η «Α» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του Κεντρικού Λογιστηρίου της Αστυνομίας Παντελή Κωμοδρόμο, ο οποίος εξήγησε τον τρόπο που λειτουργούν οι εκμισθώσεις. Όπως είπε, οι αστυνομικοί που εξυπηρετούν τους εκμισθωτές επιδεικνύουν οι ίδιοι ενδιαφέρον. Οι εκμισθωτές προπληρώνουν τις υπηρεσίες ανάλογα με την κλίμακα των αστυφυλάκων ή των ειδικών αστυφυλάκων. Σύμφωνα με τον κ. Κωμοδρόμο οι εκμισθώσεις εκπληρώνονται αφού προηγουμένως γίνεται μια διαδικασία που αφορά: Την κοστολόγηση, τον έλεγχο των εντύπων και το μισθολόγιο των αστυνομικών. Ο καθ' ύλην αρμόδιος επί των λογιστικών της Αστυνομίας εξήγησε ότι η καταβολή των χρημάτων από τις εκμισθώσεις μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερεις μήνες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που τα χρήματα καταβάλλονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο κ. Κωμοδρόμος όμως παραδέχθηκε ότι φέτος λόγω των υφιστάμενων οικονομικών δεδομένων εκκρεμούν εκμισθώσεις από τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

ΣΑΚ - Πού πάνε τα λεφτά

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Ανδρέας Συμεού καταγγέλλει ότι: "Τον τελευταίο χρόνο οι αστυνομικοί έχασαν ένα εκατομμύριο ευρώ από τις εκμισθώσεις υπηρεσιών. Θέλω να σας αναφέρω ότι αστυνομικοί οι οποίοι κατόπιν οδηγιών του Αρχηγού προσφέρουν υπηρεσίες για την ασφάλεια δεν πληρώνονται». Όπως εξήγησε ο κ. Συμεού, η ασφάλεια που προσφέρουν οι αστυνομικοί που εκμισθώνονται σε έργα του Δημοσίου ή στον έλεγχο των πλοίων στα λιμάνια γίνεται δωρεάν αφού: «Οι λιμενεργάτες και τα μέλη του Τμήματος Δημοσίων Έργων πληρώνονται, ενώ εμείς όχι». Όπως επισήμανε ο κ. Συμεού, κατόπιν οδηγιών που δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών το κονδύλι για την ασφάλεια των ποδοσφαιρικών αγώνων σε σχέση με την εκμίσθωση των αστυνομικών μειώθηκε κατά 50%, ενώ «πολλές φορές πάμε στους ποδοσφαιρικούς αγώνες και δεν μας πληρώνουν».

Ο κ. Συμεού προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας: "Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολη. Εάν αρνηθούμε να βρεθούμε στους ποδοσφαιρικούς αγώνες τότε το Αρχηγείο θα μας ανοίξει πειθαρχική υπόθεση». Ο κ. Συμεού ήταν λάβρος και για την τακτική που ακολουθείται σε σχέση με το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου τα χρήματα που καταβάλλουν οι Εταιρείες που ενοικιάζουν αστυνομικούς για την εξέταση τροχαίων δυστυχημάτων καταβάλλονται από την Αστυνομία στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. «Όταν» αναφέρει ο κ. Συμεού, «ζητούμε τα χρήματα που μας αναλογούν μας λένε ότι κανένας δεν γνωρίζει πού πήγαν τα χρήματα αυτά. Το ίδιο συμβαίνει και με το κονδύλι το οποίο κατόπιν έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταβληθεί με στόχο την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων.

Τα χρήματα κατατέθηκαν στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι έγιναν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΚ δεν υπάρχουν σκιές όσον αφορά την εκμίσθωση και ενοικίαση αστυνομικών σε διάφορες εταιρείες. Ο κ. Συμεού ανέφερε ότι αστυνομικοί δεν προσφέρουν υπηρεσίες σε επιχειρηματίες ή εταιρείες με βεβαρημένο ποινικό μητρώο. «Εάν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΑΚ, «κάποιος επιχειρηματίας που δεν διαθέτει λευκό μητρώο προσφέρει εργασία σε αστυνομικούς μέσω ενός αχυράνθρωπου αυτό δεν το γνωρίζουμε».
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger