ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ερώτηση του Τ. Κουίκ για τη λίστα της Λαγκάρντ με 1.991 Έλληνες φοροφυγάδες

Ερώτηση του Τ. Κουίκ για τη λίστα της Λαγκάρντ με 1.991 Έλληνες φοροφυγάδες

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 | 10:20

Την σκανδαλώδη σιωπή Υπουργών της τελευταίας διετίας και την ολιγωρία των αντίστοιχων αρμόδιων θεσμικών αρχών για την αναζήτηση και διαχείριση της περιβόητης λίστας «Φαλτσιάνι» που παραδόθηκε...
το 2010 από την πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνστσντίνου, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Την ώρα που οι λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποίησαν τα δεδομένα που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα, υποχρεώνοντας πάνω από 22.000 φοροφυγάδες να καταβάλλουν φόρους ύψους 10 δις ευρώ για τα μαύρα χρήματα που είχαν καταθέσει στην Τράπεζα HSBC της Ελβετίας, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει το ρόλο...Κλουζώ, αναζητώντας τα ίχνη της λίστας που φέρεται να περιλαμβάνει τα ονόματα 1.991 Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών στο ΣΔΟΕ και τανάπαλιν.

Ο Τέρενς Κουίκ υπογραμμίζει ότι «το μόνο σίγουρο είναι πώς η λίστα έχει παραδοθεί στους αρμοδίους είτε διά της διπλωματικής είτε διά της υπηρεσιακής οδού αλλά, όπως φαίνεται παραμένει στα αζήτητα» και τονίζει ότι «ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει τον επόμενο Υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνέχεια της γνώσης του θέματος από πλευράς Υπουργείου, για να είναι σε θέση αυτό να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και τελικά να εισπράξει το απαιτούμενο ποσό προς όφελος του Δημοσίου».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΜΕ 1.991 ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ

Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες εβδομάδες στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος απορούν για την τύχη της λίστας Φαλτσιάνι, η οποία παραδόθηκε το 2010 από την πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκαρντ στην ελληνική κυβέρνηση – και για την ακρίβεια στον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»» κανείς στο Υπουργείο Οικονομικών ή στα γραφεία του ΣΔΟΕ δεν έχει δει τη λίστα αυτή, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποχρέωσαν 22.000 φορολογούμενους πολίτες τους – φοροφυγάδες να εξαναγκαστούν να πληρώσουν φόρους πάνω από 10 δις ευρώ για τα μαύρα χρήματα, τα οποία είχαν καταθέσει στην Τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Στη λίστα αυτή μεταξύ άλλων φέρεται να συμπεριλαμβάνονται και 1.991 ελληνικά ονόματα, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα.

Οι λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποίησαν τις πληροφορίες από τη λίστα αυτή και κατάφεραν να εισπράξουν σημαντικά ποσά. Ενδεικτικά, οι Γάλλοι εισέπραξαν σε φόρους 1,1 δις ευρώ, οι Γερμανοί τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ, οι Ιταλοί πάνω από 1,5 δις ευρώ και οι Ισπανοί, που βρίσκονται στην ίδια με μας δεινή οικονομική κατάσταση, 6 δις ευρώ.

Την ώρα λοιπόν που οι ευρωπαϊκές χώρες κατορθώνουν και καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα της φοροδιαφυγής των πολιτών τους, στην Ελλάδα ακόμα αναζητούμε τη λίστα και μεταφέρεται το πρόβλημα από το Υπουργείο Οικονομικών στο ΣΔΟΕ και τανάπαλιν.

Είναι σίγουρο ότι η λίστα έχει παραδοθεί στους αρμοδίους είτε δια της διπλωματικής είτε δια της υπηρεσιακής οδού αλλά, όπως φαίνεται, παραμένει στα αζήτητα…

Σημειώνω ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει τον επόμενο Υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνέχεια της γνώσης του θέματος από πλευράς αρμοδίου Υπουργείου, για να είναι σε θέση αυτό να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και τελικά να εισπράξει το απαιτούμενο ποσό προς όφελος του Δημοσίου.

Εκ του αποτελέσματος όμως προκύπτει ότι όχι μόνο δεν υπήρχε εσωτερική ενημέρωση στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά επιπλέον παρουσιάζεται μία διαχρονική και μόνιμη απροθυμία των ελληνικών αρχών να ασχοληθούν ουσιαστικά με το ζήτημα αυτό και να αναζητήσουν τους νόμιμους φόρους από τους 1.991 Έλληνες φοροφυγάδες.

Έτσι όμως βλάπτονται σοβαρά τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, την ώρα που ο λαός στενάζει κάτω από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πού βρίσκεται η περίφημη λίστα με τα 1.991 ονόματα;

2. Αν είναι στη κατοχή του Υπουργείου, υπάρχει κάποιος λόγος που δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα για να γνωρίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης τους καραμπινάτους μεγαλοφοροφυγάδες;

3. Τελικά γνωρίζει το Υπουργείο ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχουν καταθέσει οι συγκεκριμένοι αυτοί Έλληνες στην Τράπεζα HSBC της Ελβετίας, εάν έχει ελεγχθεί ο νόμιμος τρόπος εξαγωγής των χρημάτων αυτών στο εξωτερικό και εάν τα χρήματα αυτά έχουν φορολογηθεί ή όχι πριν την εξαγωγή τους από την Ελλάδα;

4. Αν έχει εξαφανιστεί η λίστα, σκοπεύει με εξώδικο ειδοποίηση να ζητήσει από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να δώσει πληροφορίες για τη τύχη της;

5. Αν έχει καταστραφεί η εξαφανιστεί, θα προβεί στις άμεσες προβλεπόμενες νομικές ενέργειες, εγκαλώντας και τα όποια εμπλεκόμενα πρόσωπα;

Ο ερωτών βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger