ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » ΣΟΡΟΣ-ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ-ΝΤΟΡΑ

ΣΟΡΟΣ-ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ-ΝΤΟΡΑ

Written By "GreekzNews" on Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 | 23:21

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοκρατία. Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις δικά σας.

Μια είδηση από μόνη της δεν λέει τίποτα. Ο συνδυασμός πολλών, φαινομενικά ετερόκλητων πληροφοριών, μπορεί να μας φανερώσει ολόκληρο το ανατριχιαστικό ψηφιδωτό της πραγματικότητας». Αυτή ήταν η περί ειδησεογραφίας άποψη του σπουδαιότερου συγγραφέα ιστοριών τρόμου και φαντασίας του 20ού αιώνα. Το όνομα του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ. Ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος έχει δικαιωθεί χιλιάδες φορές από τη στιγμή που πέρασε αυτές τις σκέψεις στο χαρτί. Για τους Έλληνες θα ήταν σωτήριο αν αυτό το ρητό αποτελούσε διδακτέα ύλη στα σχολεία. Αν το μαθαίναμε εγκαίρως, θα μπορούσαμε εύκολα να αποκωδικοποιήσουμε τα ακόλουθα, εκ πρώτης όψεως αταίριαστα κομμάτια ενός πάζλ που επηρεάζει τη ζωή μας: μια σχετικά αδιάφορη συνέντευξη ενός 38χρονου στελέχους εταιρίας real estate σε διεθνές πρακτορείο. Ένας υπέρλαμπρος γάμος της αδελφής του νεαρού γιάπη με γόνο πολιτικής δυναστείας. Μια χώρα που ορισμένοι θεωρούν ότι βρίσκεται στο κατώφλι της χρεοκοπίας και άλλοι στοιχηματίζουν ότι το έχει ήδη διαβεί. Πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα σε μαγευτικά ελληνικά τοπία. Επενδυτές που πλήττονται από κρίσεις πανικού με τον καθοδικό δείκτη μιας μετοχής. Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Και στο βάθος, η μεφιστοφελική μορφή ενός Ουγγροεβραίου κερδοσκόπου, που σχεδιάζει το μέλλον ολόκληρων χωρών δίχως να έχει ρωτήσει τους πολίτες τους και την ερχόμενη Δευτέρα σκοπεύει να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η συνέντευξη

Μια από τις αναρτήσεις που δέσποζε χθες στην ιστοσελίδα του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg ήταν ένα αφιέρωμα για το επίκαιρο ζήτημα της «διαχείρισης» και του μέλλοντος των ελληνικών δημοσίων γαιών και η επ’ αυτού άποψη του κ. Μίλτου Καμπουρίδη. Ο κ. Καμπουρίδης παρουσιάστηκε από το Bloomberg ως ο συνιδρυτής της Dolphin Capital Investors (DCI). Η DCI είναι μια εταιρία χρηματοοικονομικών συμμετοχών (private equity), που, όπως μας αυτοσυστήνεται, διαθέτει ως βασικό επενδυτικό όχημα την εταιρία Dolphin Capital Investors (DCI). Η DCI ειδικεύεται στο real estate (ακίνητα). Η μετοχή της DCI διαπραγματεέται στην εναλλακτική αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, τη γνωστή ΑΙΜ (Alternative Investment Market). Αυτή η αγορά είναι δημοφιλέστατη σε πολλές μικρές εταιρίες απ’ όλο τον κόσμο, μια και οι κανόνες της είναι αρκετά πιο… ελαστικοί από το σύνηθες. Η ελαστικότητα στους κανόνες είναι δημοφιλής σε πολλούς επενδυτές για ευνόητους λόγους. Ο κ. Καμπουρίδης, αν και σχετικά νέος (έχει κλείσει τα 38), στη συνέντευξη χρησιμοποίησε εκφράσεις που παραπέμπουν στην αμεσότητα και τον κυνισμό που χαρακτήριζε τον ρόλο του μεσήλικα στυγνού χρηματιστή που ενσάρκωνε ο Μάικλ Ντάγκλας στην ταινία «Wall Street».

Η αντίληψη

Επίσης, έχει μια άποψη για τους Έλληνες που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα κολακευτική: «Οι Έλληνες θέλουν την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Έχουν εσφαλμένη αντίληψη για την ιδιοκτησία. Λες και αν πουληθεί η γη τους, θα μεταφερθεί σε άλλη χώρα» είπε δίχως περιστροφές ο φέρελπις επενδυτής της Dolphin Capital Investors (DCI). Τέτοιου είδους «αξιοποίηση» της κρατικής περιουσίας έχει κατά νου. Νέτη σκέτη πώληση.

Ούτε ενοικίαση ούτε «εδαφοδικαιώματα» ούτε leasing ούτε συμβόλαια μακρόχρονης εκμετάλλευσης. Πωλητήριο, μετρητά, συμβόλαια και… αλλαγή στο όνομα του θυροτηλεφώνου: «Κανένας ξένος επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει για να του πουν στη συνέχεια τι πρέπει να κάνει στην περιοχή της επένδυσης του» σχολίασε σε άλλο σημείο της συζήτησης του με τους ανθρώπους του Bloomberg. Ωστόσο, παραμένει καθησυχαστικός. Αν ο Παπανδρέου πουλήσει Ελλάδα, θα μπορούμε οι εναπομείναντες ιθαγενείς να περνάμε μια βόλτα από τα εκποιημένα οικόπεδα: «Η γη που θα πουλήσει το κράτος θα μπορούσε να παραμείνει προσβάσιμη στο κοινό» ανέφερε σε άλλο σημείο του εκτενούς άρθρου. Αν μη τι άλλο, είναι γαλαντόμος ο άνθρωπος.

Το κοντέρ του Μίλτου Καμπουρίδη έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στους διαδρόμους οικονομικών κολοσσών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν επηρεάσει -όχι και τόσο θετικά- την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο βιογραφικό σημείωμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρίας Dolphin Capital Investors (http://www.dolphincp.com/index.cfm?page=1156) σεμνύνεται ότι πριν από το δικό του εγχείρημα ήταν ιδρυτικός εταίρος της εταιρίας Soros Real Estate Partners – SREP. Ο κ. Καμπουρίδης υπερηφανεύεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρία του Ουγγροεβραίου φίλου τού Γιώργου Παπανδρέου, η εταιρία του Σόρος «συγκέντρωσε επενδυτικό κεφάλαιο ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και πραγματοποίησε μια σειρά από σύνθετες συναλλαγές ακινήτων στη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία».

Στην ακριβώς επόμενη παράγραφο του κειμένου διαβάζουμε ότι ο κ. Σόρος είχε αναθέσει στον κ. Καμπουρίδη την αρμοδιότητα της ανάπτυξης επενδυτικής στρατηγικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όλως τυχαίως, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτό το σημείο του παγκόσμιου χάρτη και σήμερα ένεκα χρέους πρέπει να «πουλήσει». Σύμφωνα δε με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο κ. Σόρος τη Δευτέρα 4 Απριλίου θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Θα λάβει μέρος σε ένα πριβέ δείπνο με εκλεκτούς καλεσμένους σε χώρο με ιδιαίτερα έντονη ιστορική φόρτιση. Το μενού μάλλον θα περιλαμβάνει «φιλέτα». Δηλαδή μερικές δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής γης. Τίποτε δεν γίνεται τυχαία, που λέει και το τραγούδι της Μαρινέλλας.

«Πτώση 80% της μετοχής της εταιρίας του»

Αν και οι κοσμικές και μιντιακού ενδιαφέροντος δραστηριότητες του κ. Καμπουρίδη βγαίνουν συχνά στην επιφάνεια, ορισμένες άλλες έχουν βάλει ρότα προς τα κάτω. Χαρακτηριστική είναι η πορεία της κάποτε πολλά υποσχόμενης μετοχής της εταιρίας του Dolphin Capital Investors (DCI). Στις 30 Μαΐου του 2007, η τιμή της μετοχής της εταιρείας «κλείδωνε» στις 184,75 πένες.
Προχθές, στις 30 Μαρτίου 2011, η μετοχή «έκλεισε» στις 40,375 πένες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της αξίας του δημιουργήματος του κ. Καμπουρίδη έχει χάσει περίπου το 80% της αξίας της! Πολλοί Έλληνες επενδυτές των σχεδιασμάτων του κ. Καμπουρίδη που αφορούσαν αγορά τεράστιων εκτάσεων για οικοδόμηση, εκμετάλλευση ή πώληση τουριστικών συγκροτημάτων στην Ελλάδα τραβάνε τα μαλλιά τους –αν τους έχουν απομείνει.

Τα έργα έχουν κολλήσει, η δυσπιστία μεγαλώνει και το μέλλον δεν φαντάζει ιδιαίτερα ευοίωνο. Ο ίδιος μίλησε χθες στο Bloomberg για την ελληνική γραφειοκρατία και τις «2.200 υπογραφές» που συγκέντρωσε από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και υπουργεία ώστε να προωθήσει το μεγαλόπνοο εγχείρημα των πολυτελών τουριστικών θερέτρων στην υπό εκποίησης Ελλάδα. Οι καχύποπτοι αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι η υπάρχουσα πολιτική συγκυρία είναι ιδανική για την επίτευξη των ονείρων του. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν τα καταφέρει, μπορεί να κάνει μια τουριστική ανάπαυλα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, όπου έχει καταχωρηθεί η εταιρεία του.

ΥΓ: οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι είναι ένας ειδυλλιακός φορολογικός παράδεισος και στη Wikipedia διαβάζουμε ότι «είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Καραϊβική Θάλασσα, με καθεστώς αυτονομίας από το 1967. Ανήκει στο ίδιο σύμπλεγμα νησιών με τις Αμερικανικές Παρθένους Νήσους. Έχει έκταση 153 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό, με βάση εκτιμήσεις του 2009, 24.491 κατοίκων».

«Η κοσμική ζωή του συμπέθερου της Ντόρας»

Ο Μίλτος Καμπουρίδης είναι τυχερός άνθρωπος. Όχι μόνο έχει σταδιοδρομήσει δίπλα στους μεγαλύτερους ιέρακες της διεθνούς κερδοσκοπίας αλλά ευτύχησε να καλοπαντρευτεί (σύζυγος της Μαρίνας Βερνίκου, της εφοπλιστικής οικογένειας), καθώς και να αποκαταστήσει την αδελφή του με γόνο κραταιάς πολιτικής οικογένειας. Της φαμίλιας Μητσοτάκη.

Η αδερφή του κ. Κάλλια Καμπουρίδου, στις 15 Ιουλίου 2006 ήλθε εις γάμου κοινωνία με τον Κώστα Μπακογιάννη, γιο της Ντόρας Μπακογιάννη. Διαβάζουμε- στα «Ευρυτανικά Νέα» (Τετάρτη 19 Ιουλίου 2006): «Πλούσιος από κάθε άποψη ήταν ο γάμος του Κωστή Μπακογιάννη με την αγαπημένη του Κάλλια Καμπουρίδου, που κατάγεται από την Κύπρο, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας εστιατορίων «eat», που έγινε το περασμένο Σάββατο 15 Ιουλίου 2006 στην εκκλησία του Σωτήρος στο χωριό Νόστιμο Ευρυτανίας. Στο γλέντι που ακολούθησε στην πλατεία Κορυσχάδες παρευρέθηκαν οι 300 περίπου καλεσμένοι του ζεύγους, άνθρωποι από τον πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στα καλύτερα ξενοδοχεία και ξενώνες του νομού. «Κλεισμένος» για 6 ημέρες από την οικογένεια της νύφης ήταν ο ξενώνας «Ανεράδα inn» στο Μεγάλο Χωριό, που στολίστηκε κατάλληλα για την περίσταση.

Η πολυτελής σουίτα του ξενώνα ήταν αποκλειστικά για το ζευγάρι όπου πέρασε και την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Το ζευγάρι έφυγε την Κυριακή για 10ήμερο ταξίδι. [...] Στους καλεσμένους μοιράστηκε ένα βιβλιαράκι με την ακολουθία του γάμου στα ελληνικά και αγγλικά».

Πηγή: Δημοκρατία 01/04/2011
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger